Johannas videohörna

Senaste recensionen! Nya kommer under vintern/våren 2024

Dimma, regn eller blötsnö utanför fönstret? Dags att poppa popcorn och paxa favorithörnet i soffan innan katten eller hunden gör det. Nu ska husseoch matte titta på film, vik hädan!

Här nedan är samtliga av Johannas recensioner, i den ordning de gjordes, d.v.s. den äldsta ligger överst.

TitelHandlingRecensionBetyg
Easy Rider (1969)Vännerna Wyatt (Peter Fonda) och Billy (Dennis Hopper) ska ta sig på en motorcykelresa genom 60-talets USA. De har siktet på karnevalen Mardi Gras i New Orleans och på vägen stöter de på en rad människor, bland annat den alkoholiserade advokaten George (Jack Nicholson).Handlingen är fruktansvärt otydlig. Jag förstår att filmen på ett vis representerar frihetskänslan, men vad mer? Det enda partiet i filmen som jag tycker hade någon typ av substans var när de kom på idén om att gå på bordell. Då förde de en realistisk dialog som inte till 90% bestod av ”Hey man!”. 
Något positivt var de fina vyerna… Är ändå glad att jag sett denna kultfilm, men en gång räckte.
Ett kopplingsras
Me and Will (1999)Jane (Sherrie Rose) och Will (Melissa Behr) träffas på drogrehab och de får bra kontakt direkt. De bestämmer sig för att fly från rehabiliteringen för att leta reda på Peter Fondas motorcykel från Easy Rider som ska finnas någonstans i Montana.Blev positivt överraskad! Jag hade låga förväntningar eftersom filmen hade starka kopplingar till Easy Rider (som jag inte var särskilt imponerad av). 
Filmen berörde flera samhällsproblem såsom missbruk, kvinnomisshandel, sexuellt våld, medberoende, depression – den hade allt!
Det var en tydlig handling vilket uppskattades och jag gillade också att karaktärerna var nyanserade. 
Vissa saker kunde jag dock störa mig på. Många delar var väldigt overkliga –t.ex. när en av karaktärerna krockar med en husbil och inte får en skråma.
7 av 10
Citronträd och motorolja (2005)Filmen är baserad på en verklig historia och utspelar sig på 60-talet. Burt Munro (Anthony Hopkins) innehar rekordet för den snabbaste motorcykeln i Nya Zeeland och Australien. Burt nöjer sig dock inte med det utan drömmer om att resa till Bonneville Speedway i USA för att slå ytterligare hastighetsrekord.Den bästa av de hittills recenserade filmerna enligt mig! Verklighetsbaserade filmer ger något extra.
Många karaktärer tittade förbi väldigt hastigt genom filmens gång, men kände ändå att flera tillförde något till historien (till skillnad från vissa tidigare recenserade filmer, host host Easy Rider). Det fanns inga karaktärer som man blev riktigt arg på. En feel good-film! 
Det mest orimliga var när ett MC-gäng gick från att vara dräggiga ena sekunden till att helt plötsligt vara väldigt stöttande så fort huvudkaraktären bestämt sig för att åka till USA.
8 av 10
Wild Hogs (2007)De fyra vännerna Doug (Tim Allen), Woody (John Travolta), Bobby (Martin Lawrence) och Dudley (William H. Macy) låter sig alla köras med på olika sätt. De är inte nöjda med tillvaron och närmar sig 50. De bestämmer sig för att åka till Kalifornien på en motorcykeltripp men stöter på trubbel när Woody bränner upp en bar som tillhör ett MC-gäng.Det här var en ”snubbelhumor-film”, vilket jag tycker är medelmåtta kul… Men filmen trappade upp ungefär halvvägs in –då fick den mer av en handling.
Första halvan var ganska luddig och gick ut på att de skulle ”hitta sig själva” genom att resa, medan den andra halvan handlade mer om hur de skulle ta sig ur ett bråk med ett MC-gäng – och i samma veva rädda en småstad. 
Pluspoäng för att bl.a. Paul Teutul Sr och Peter Fonda var med på ett hörn.
7,5 av 10
Ghost Rider (2007)Baserad på Marvels serie om Ghost Rider.
Johnny Blaze (Nicolas Cage) är stunt-motorcyklist. Som tonåring sålde han sin själ till djävulen (Peter Fonda). Åratal senare är han känd över hela världen med sina stunts, men på natten förvandlas han till Ghost Rider –djävulens prisjägare. När Johnnys gamla kärlek Roxanne (Eva Mendes) kommer tillbaka in i hans liv ser har en chans att bli lycklig och måste då vinna tillbaka sin själ. 
Det här är en film som ska vara jättecool, men effekterna är så B att det slår över och blir supertöntigt istället –vilket jag ÄLSKAR! När Johnny blir till Ghost Rider så blir hans huvud en dödskalle som brinner och hans motorcykel förvandlas till kedjor och eld… Say no more!
Underhållningsvärdet är på topp, så länge man inte förväntar sig ett underverk.
8 av 10
Streets of Fire (1984)Sångerskan Ellen Aim (Diane Lane) kidnappas mitt under en spelning av Raven (Willem Dafoe) och hans MC-gäng. Ellens före detta pojkvän Cody (Michael Paré) är i stan och bestämmer sig för att rädda henne. Med sig har han Ellens nuvarande pojkvän och manager Billy Fish (Rick Moranis) och sin nyfunna vän McCoy (Amy Madigan).Helt ärligt så trodde jag att det skulle vara mer motorcykel-närvaro i filmen… Det var mest det onda MC-gänget som hade med det att göra. 
Dock var det en väldigt kul film att titta på för att den var dålig –fruktansvärd dialog, orimliga exploderande motorcyklar och obegripligt handlande av karaktärerna.
Om den här filmen ska ses rekommenderas den som slötittning – se den absolut inte för kvalitén utan för underhållningsvärdet.
Filmen har inte heller åldrats särskilt väl.
3,5 av 10
Stone (1974)MC-gänget Gravediggers medlemmar blir mördade en efter en. Polisen Stone får tillåtelse av gänget att låtsas vara en medlem medan han undersöker vem som ligger bakom morden. Under utredningen börjar han identifiera sig med gängledaren och medlemmarna och i slutänden måste han välja mellan sitt jobb och Gravediggers.Jag gillade den här filmen! Den var ganska stereotypisk i sin ”outlaw biker gang-tolkning” genom sina droger, alkohol, nakenhet och de många barslagsmålen men jag tyckte ändå att det var en underhållande film som aldrig blev seg eller tråkig.
Den hade några flummig stunder, men tyckte filmen i sin helhet var begriplig vilket inte alltid är en självklarhet i bikerfilmer. Det fanns många roliga detaljer, t.ex. att alla i Gravediggers körde färgglada motorcyklar av märket Kawasaki.
Karaktärerna var också ganska kul. En extra stor eloge för karaktären Dr Death som var ett riktigt original. Sover i kista, utfällbar stormhatt och ögonlapp. Pluspoäng att hans första replik i filmen är när han vrålar ”SATAAAN!”. Fnissade.
7/10
Beyond the Law (1993)(el. Fixing the Shadow el. Made of Steel)Polisen Dan Saxon (Charlie Sheen) infiltrerar MC-gänget Schakalerna för att få fatt på knarksmugglare. Men för att behålla gängledaren Bloods (Michael Madsen) tillit behöver han begå brott.Ytterligare en ”undercover cop in a biker gang”-film, men en mycket underhållande sådan! Om man gillar montage är det här en film man kommer tycka om. Det kändes som att det var många radom möten i början, men alla var av betydelse i slutänden!
Virgil, mekanikern som ska hjälpa Saxon att passa in i biker-miljön, var LÄTT den bästa karaktären; en comic relief som man INTE störde sig på…
En väldigt underhållande film som man kunde skratta åt men som ändå – rätt vad det var – blev allvarlig när den behövde vara det.
Minuspoäng för att Peter Fonda inte var med, pluspoäng för att filmen var baserad på verkliga händelser.
8/10Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011)Uppföljare till Ghost Rider från 2007.
 
Både djävulen och ett gäng munkar vill åt pojken Danny. Han och hans mamma Nadya (Violante Placido) är därför ständigt på flykt.
 
För att hitta pojken, å munkarnas vägnar, söker Moreau (Idris Elba) upp den före detta motorcykelstuntmannen Johhny Blaze (Nicolas Cage).
Numera lever han undangömd – och han har fortfarande sin förbannelse där han förvandlas till en motorcykelåkande demon som äter onda själar. I utbyte mot att Johnny hittar pojken erbjuder munkarna att häva förbannelsen.

Remake av Burn Out från 2017.
Filmen handlar om den spanske superbike-föraren Rafa som får ett gyllene tillfälle att bli proffsförare hos en sponsor. I samma veva får han reda på att han exflickvän Natalia, tillika mor till hans son, har en stor skuld hos ett kriminellt gäng. För att hjälpa henne betala tillbaka skulden blir Rafa indragen i att smuggla knark samtidigt som han försöker få resten av livet att gå ihop.
Underhållningsvärdet är högt, men det är alltid svårt att slå originalet…
 
Några storslagna detaljer är att munkarna, av någon anledning, har SVINMYCKET vapen och de verkar vara typ hackers… De har någon typ av superteknologi, vilket är lite spännande!
 
Det är VÄLDIGT rolig dialog i filmen. Johnny drar flera ”one-liners” som är helt verklighetsfrånkopplade. Innan det sista slaget ska Johnny och Moreau ta sig en klunk vin som Moreau länge sett fram emot att prova. Johnny säger då att ”det nog passar bra till en sallad”. Jag vet inte, men det känns som att det mesta han säger verkligen kommer från ingenstans.
 
Jag tycker dock att det fanns några störiga detaljer som kunde ha undvikits… T.ex. visades flera återblickar till när Johnny skrev på sitt kontrakt med djävulen, men det stämde inte överens med första filmen.
 
Det fanns även en karaktär vid namn Carrigan som jobbar för djävulen. Under filmens gång för han förmågan att få saker att ruttna, men det är helt ologiskt vad som ruttnar och inte. En del personer dör också på direkten medan andra klarar sig orimligt länge.
 
Det var även synd att djävulens skådespelare var utbytt. Peter Fonda var utbytt mot Ciarán Hinds (som i och för sig gjorde ett bra jobb). Kändes som att bytet räddades med förklaringen att ”djävulen har många skepnader”…
6/10
Centauro (2022)Remake av Burn Out från 2017.
Filmen handlar om den spanske superbike-föraren Rafa som får ett gyllene tillfälle att bli proffsförare hos en sponsor. I samma veva får han reda på att han exflickvän Natalia, tillika mor till hans son, har en stor skuld hos ett kriminellt gäng. För att hjälpa henne betala tillbaka skulden blir Rafa indragen i att smuggla knark samtidigt som han försöker få resten av livet att gå ihop.
MYCKET bra film! Ofta när jag ser bikerfilmer är de lite putslustiga på många sätt men den här hade ett allvar i sig och var riktigt spännande rakt igenom. Det var till och med så att jag var tvungen att sätta mig upp från min horisontella titta-på-film-ställning när det blev lite väl exalterande. Du vet… som när en sportintresserad person ser en match och så blir det nästan mål.
 
Minuspoäng för slutet som vad ganska rumphugget. Det är det ENDA som drar ner betyget, annars hade det varit fullpott!
9/10
Revenge Ride (2020)Filmen handlar om Maggie (Serinda Swan) som är med i MC-gänget Dark Moon där bara kvinnor är välkomna. Gänget leds av Trigga (Pollyanna McIntosh) som skyddar sina egna till varje pris, men är helt skoningslös mot andra – framförallt mot män.
Maggies kusin Mary (Vanessa Dubasso) blir drogad och våldtagen på en fest och Dark Moon hjälper henne då att hämnas.

Jag ville tycka om filmen, men det är lite för många ologiska saker som händer och lite för många så kallade scripta-fel för min smak.
Exempel på det ologiska är när karaktären Brian har jättebråttom att ringa Maggie för att meddela väsentlig information, men när de väl ses så tar det otaliga timmar innan han berättar något. Exempel på när scriptan inte gjort sitt jobb är när Maggies motorcykel helt magiskt byter kulör och antal backspeglar från ena sekunden till den andra.
Jag tyckte heller inte att skådespelarna riktigt bottnade i sina roller, men med några undantag. Älskade Triggas karaktär för att skådespelaren gjorde rollen jävligt bra, men många andra upplevdes som att de försökte spela coolare än vad de var. De lyckades tyvärr inte.
Filmen var däremot väldigt snyggt filmad och grundhistorien är bra. Det tror att jag skulle ge den ett högre betyg om allt höll en jämn nivå – alltså att allt antingen var mer vässat eller att allt var mer B.
Dock ett stort plus att de som körde MC oftast använde hjälm!! Safety first!

3,5/10